Doe maar de gebruikelijke uitvaartkist…

Doe maar de gebruikelijke kist…

Een opmerking die praktisch bij elk eerste gesprek naar voren komt. “Doe maar de gebruikelijke kist!”. Mijn antwoord is dan ook altijd weer dat we die niet hebben. Een uitvaartkist is meer dan een paar planken, een paar schroeven en een stukje glimmende kunstzijde. Een uitvaartkist kan heel goed een tastbare vertaling zijn van iemands leven en de manier waarop iemand in het leven stond.

Een uitvaartkist wijs je niet zomaar even aan, die stel je samen. Inmiddels werken wij op het gebied van uitvaartmeubels al vele jaren naar volle tevredenheid samen met een prachtig bedrijf. Net als dat bij ons elke uitvaart een unieke belevenis mag zijn, is elke uitvaartkist een uniek project. Geen vaste standaard maar een bijzonder product dat past bij degene die tijdelijk gebruik gaat maken van dit ‘laatste huisje’.

We beginnen altijd met het kiezen van een model. De mogelijkheden op dat gebied zijn divers te noemen. Daarna een houtsoort. Wat mag het worden? Grenen, elzen, eiken, meranti, MDF? Daarna kiezen we een beitskleur, inbegrepen bij de service. Loogkleur, honing, kersen, whitewash, blauw, groen? U zegt het maar en het kan geregeld worden. Natuurlijk zijn ook RAL-kleuren een optie en wat dacht u bijvoorbeeld van schoolbordverf? Niets is te gek.

Dan hebben we een model, een houtsoort en een kleur. Nu komt het aan op de finishing touches. Welke handgrepen en sluitschroeven passen het best bij het uitgekozen model? Moet het hout zijn? Liever wat traditioneler of toch een moderne, strakke lansgreep? Dit alles met bijpassende sluitschroeven. Weer een stapje dichterbij het eindresultaat!

Dan de finale: het interieur van de uitvaartkist. “Gewoon” katoen of flanel? Of toch liever een bekleding van bamboe, linnen, ruwe zijde met of zonder opdruk? Wat past? Wat zou het plaatje compleet maken?

Wat ik zo bijzonder vindt aan de samenwerking met onze leverancier is dat zij elke keer weer een stukje vakwerk leveren. Een uitvaartkist die met hart en ziel is gemaakt en zo ontstaat er een uniek eindproduct.

De uitvaartkist als begrip is een eigen leven gaan leiden. Mensen spreken vaak over ‘de kist’. ‘De kist’ wordt binnengedragen, ‘de kist’ daalt in het graf, ‘de kist’ sluiten… De kist is een gebruiksvoorwerp, een noodzakelijk kwaad om het maar even zo te stellen. De uitvaartkist is inderdaad een prominent plaatje rondom de uitvaart, maar het draait natuurlijk om de persoon die in die uitvaartkist is opgebaard.

Ik vertel de mensen vaak dat een uitvaartkist uitkiezen net zo’n bijzondere ervaring is als het uitkiezen van een nieuwe auto. Net als wij kent ook dit bedrijf geen standaard plaatje: het mag iets bijzonders zijn. En waarom ook niet? Het is immers de kist waarin je iemand die je heel dierbaar is te rusten legt, meer dan een paar plankjes…

Marc Stift, maart 2014