Vandaag is het officieel weer herfst. Zelf vind ik dat altijd het mooiste seizoen van het jaar. De avonden worden langer, de kaarsjes komen weer uit de kast en op de koude avonden kun je weer lekker wegdromen bij de kachel.

Voor de mensen die pas afscheid hebben moeten nemen van een dierbare is dat vaak een lastigere periode. Juist omdat de avonden langer worden en mensen meer in huis te vinden zijn. De momenten van stilte die we allemaal dagelijks ervaren nemen toe en je krijgt meer tijd om na te denken en dus ook stil te staan bij je verlies. Op momenten denk ik even aan die nabestaanden en leef ik met hen mee want het is alles behalve een gemakkelijke opgave; je verlies een plekje geven. Daarnaast kan het loodzwaar voelen om al die feestelijke momenten die voor ons liggen voor het eerst zonder die ene bijzondere persoon te beleven: Sinterklaas, Kerstmis, oud en nieuw… Ik hoop dat al die mensen weer mensen om zich heen zullen hebben die het verdriet in elk geval accepteren en er ruimte voor hebben. Het écht begrijpen kun je immers pas als je zelf ook dat verlies hebt ervaren. En dan nog… het werkt voor iedereen anders. Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier. Zelf probeer ik altijd uit te gaan van het gegeven dat medeleven vaak welkom is en dat medelijden niets toevoegt of juist bijdraagt aan een neerwaartse beweging. Zo werkt het voor mij in elk geval.

Bij De Lelie Uitvaartverzorging merken we in deze periode altijd dat er een grotere behoefte is aan het voorregelen van de eigen uitvaart. Voor mensen die ziek zijn en weten dat hun afscheid nadert maar ook voor mensen die kerngezond zijn en nog middenin het leven staan. Dit seizoen nodigt dus op meerdere vlakken uit om eens goed na te denken.

Zelf ben ik een groot voorstander van het voorregelen van de eigen uitvaart. Het is goed om er een keer over nagedacht te hebben, je actuele wensen uit te spreken en deze vast te laten leggen in een document dat altijd weer aan te passen is. Het is misschien even een drempel die moet worden overgegaan maar aan het einde van zo’n gesprek, dat ik zelf altijd enigszins luchtig probeer te voeren, is er ook een vorm van opluchting en hoor ik vaak: “O, dat viel me echt heel erg mee achteraf!”. Het is goed om te weten dat het voorregelen van een uitvaart bij De Lelie Uitvaartverzorging gratis is en blijft. Er hoeft alleen maar een beetje tijd geïnvesteerd te worden.

Met de komst van de herfst beginnen we ook weer na te denken over onze Lichtjesavond, dit jaar inmiddels uitgegroeid tot een heus Lichtjesweekend. Ik kijk altijd uit naar deze momenten. Fijn om iedereen weer een keertje terug te zien en even met elkaar te kunnen bijpraten. Ook dit jaar hopen we ‘onze’ nabestaanden weer een klein hartje onder de riem te kunnen steken met dit samenzijn, juist in de donkere dagen voor Kerstmis… dat overigens alweer sneller hier is dan we denken. Een kaarsje voor alle overledenen vanaf november 2014. Elk kaarsje als symbool voor een uniek leven. Elk kaarsje symbool voor verdriet en een heel eigen rouwproces. Maar ook elk kaarsje symbool voor een klein lichtpuntje.

Ik kijk uit naar de komende periode. De uitvaarten die we nog mogen begeleiden, mijn jaarlijkse ‘uitwaai- en oplaadmoment’, de bijzondere dagen in november (ik denk aan Allerzielen) en in december… En het kaarsje brandt, voor iedereen die dat nodig heeft. Het is maar een klein gebaar, maar volgens mij zit het hem juist in die kleine dingen.

Marc Stift, september 2015.