Lichtjesdag

Het is weer winter met haar bijzondere dagen. Voor veel mensen is het het mooiste seizoen van het jaar. De avonden worden langer, de kaarsjes komen weer uit de kast en op de koude avonden kunt u weer lekker wegdromen bij de kachel.

Voor de mensen die pas afscheid hebben moeten nemen van een dierbare is dat vaak een lastigere periode. Juist omdat de avonden langer worden en mensen meer in huis te vinden zijn. De momenten van stilte die we allemaal dagelijks ervaren nemen toe en u krijgt meer tijd om na te denken en dus ook stil te staan bij uw verlies. Op momenten denken wij dan even aan deze nabestaanden en leven we met hen mee want het is alles behalve een gemakkelijke opgave; het verlies een plekje geven. Daarnaast kan het loodzwaar voelen om al die feestelijke momenten die voor u liggen voor het eerst zonder die ene bijzondere persoon te beleven: Sinterklaas, Kerstmis, oud en nieuw. Wij hopen dat al deze mensen weer mensen om zich heen zullen hebben die het verdriet in elk geval accepteren en er ruimte voor hebben. Het écht begrijpen kunnen we immers pas als we zelf ook dat verlies hebben ervaren. En dan nog, het werkt voor iedereen anders. Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier. Zelf proberen wij altijd uit te gaan van het gegeven dat medeleven vaak welkom is en dat medelijden niets toevoegt of juist bijdraagt aan een neerwaartse beweging. Zo werkt het voor ons in elk geval.

Met de komst van het winterseizoen beginnen we ook weer na te denken over onze Lichtjesavond, inmiddels is dit al zo’n elf jaren een traditie binnen ons team. Wij kijken altijd uit naar deze momenten. Fijn om iedereen weer een keertje terug te zien en even met elkaar te kunnen bijpraten. Ook dit jaar hopen we ‘onze’ nabestaanden weer een klein hartje onder de riem te kunnen steken met dit samenzijn, juist in de donkere dagen voor Kerstmis, dat overigens altijd alweer sneller hier is dan we denken. Een kaarsje voor alle overledenen vanaf november vorig jaar. Elk kaarsje als symbool voor een uniek leven. Elk kaarsje symbool voor verdriet en een heel eigen rouwproces. Maar ook elk kaarsje symbool voor een klein lichtpuntje.

We kijken uit naar de komende periode. De uitvaarten die we nog mogen begeleiden, de bijzondere dagen in november (denk aan Allerzielen) en in december. En het kaarsje brandt, voor iedereen die dat nodig heeft. Het is maar een klein gebaar, maar volgens mij zit het hem juist in die kleine dingen.

Het eerste jaar van ons bestaan is de traditie Lichtjesavond ontstaan uit een wereldwijde traditie Wereldlichtjesdag. Ieder jaar in December organiseren wij een herdenkingsavond waarbij we onder begeleiding van momenten van stilte en van muziek woorden proberen te delen die troost kunnen bieden, die ons nog even terugbrengen naar het moeilijke moment van afscheid en die ons ook een stukje kracht kunnen geven voor het nieuw aanbrekende jaar. Geen avond die ons verdriet per definitie moet verzachten, maar eigenlijk meer een avond waarop het verdriet gewoon mag bestaan. Samen met de mensen die hetzelfde verdriet, wellicht in een andere vorm of op een andere manier, hebben ervaren. Inmiddels zien we de afgelopen jaren dit ons initiatief door vele collega’s is omarmd en voortgezet in hun eigen werkgebieden. Dat doet ons goed. Het is mooi dat zovelen een avond mogen beleven waarop het afscheid nog even weer centraal mag staan. Even ontladen voor de komende dagen van het jaar die voor velen toch als zwaar zullen aanvoelen.

De nabestaanden die wij in het afgelopen jaar hebben mogen bijstaan ontvangen van ons een persoonlijke uitnodiging om aanwezig te zijn op onze lichtjesavond. Voor zover als mogelijk proberen wij daarnaast ook zoveel mogelijk mensen te bereiken via onze website en via onze facebook-pagina om op eigen wijze in hun eigen vertrouwde omgeving ook een kaarsje voor hun dierbaren aan te steken en voor de mensen die het afgelopen jaar afscheid hebben moeten nemen. Op die manier hopen we dat al deze kaarsjes een lichtpuntje kan vormen in de moeilijkste fase van iemands leven.

In 2020 moesten we door de wereldwijde situatie een beslissing nemen over lichtjesdag. Want de mensen ontvangen zoals we dit normaal gesproken deden kon niet en was ook zeker niet verstandig. Maar om dan toch alle mensen te bereiken moesten we bedenken hoe we de avond samen konden beleven. De oplossing lag in de techniek. We besloten om lichtjesavond digitaal te maken. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar door alle wijsheid bij elkaar te steken hebben we een resultaat bereikt waar we trots op zijn. Nu kon toch iedereen uit het afgelopen jaar de avond beleven en als extra ook andere mensen die hier interesse in hadden. Hieronder staat de volledige opname van lichtjesdag 2020. We hopen in 2021 weer een volledige live versie te kunnen organiseren, als de situatie dit ons toestaat.