Kosten van een uitvaart

De laatste jaren zien wij een trend ontstaan binnen de uitvaartbranche waarin de financiële kant van een uitvaart vooral als leidraad wordt gehanteerd voor de keuzes die nabestaanden maken. Zo zien we bijvoorbeeld de budgetuitvaarten, maar ook dat nabestaanden bij diverse uitvaartondernemingen begrotingen opvragen om zo een keuze te maken.

De Lelie Uitvaartverzorging heeft als visie dat een uitvaart moet voortkomen uit het persoonlijke gevoel van de nabestaanden en/of de overledene. De Lelie hanteert tarieven die onder het landelijk gemiddelde liggen of hiermee gelijk zijn. Voor ons is het van belang dat wij altijd bij elk tarief uitleg aan onze cliënten kunnen geven wat nabestaanden voor het bedrag dat zij betalen mogen verwachten.

Wij hanteren ook het eenvoudige uitgangspunt dat tarieven van verschillende uitvaartondernemers eigenlijk niet met elkaar vergeleken kunnen worden. Het lastige aan het maken van een vergelijking is dat uitsluitend de benaming van een bepaalde post en het bijbehorende tarief met elkaar vergeleken kunnen worden, niet de inhoud. Als voorbeeld nemen we het basistarief. Het basistarief is altijd een vast tarief dat bij iedere uitvaart in de begroting te vinden is. Hierin zit het zogenoemde ondernemersloon, een boekwerk over de afhandeling na een overlijden, de aangifte van overlijden enzovoorts. Iedere uitvaartonderneming heeft dit basistarief op een andere manier samengesteld, dus de inhoud van dit tarief verschilt enorm. Ook is het zo dat de ene uitvaartonderneming bijvoorbeeld tien uren in het basistarief heeft opgenomen, terwijl De Lelie voor haar uitvaartbegeleider gemiddeld een vierentwintig uren begroot. Daarnaast is het verschil ook merkbaar in de werkwijze van de uitvaartonderneming, de aandacht die aan de nabestaanden wordt geschonken, of het basismodel uitvaartkist bijvoorbeeld massief is of gefineerd enzovoorts. Wat ons betreft is het vergelijken van begrotingen dan ook de slechtste basis om een keuze te maken.

Dit is ook de reden dat De Lelie nooit begrotingen zal verzenden of bedragen zal noemen aan cliënten waar geen persoonlijk contact mee heeft plaatsgevonden. Begrotingen worden door ons afgegeven aan cliënten die zich aan het voorbereiden zijn op een naderend afscheid. De reden hiervoor is dat wij als visie hanteren dat cliënten bewust moeten kiezen voor wie wij zijn als team en hoe wij onze uitvaarten verzorgen.

Het maken van een afspraak om de inhoud van een uitvaart te bespreken is altijd vrijblijvend en de beste manier om te ervaren of er een klik is tussen u en onze uitvaartbegeleider en of uw wensen mogelijk zijn binnen het budget dat u voor ogen heeft.