Uitvaarthuis

In 2005 opende De Lelie Uitvaartverzorging de deuren van uitvaarthuis De Lelie. Als eerste in de regio kon De Lelie alle faciliteiten onder één dak aanbieden en vanaf de opening tot nu hebben we steeds gewerkt aan vernieuwing en verbetering om nog beter te kunnen voldoen aan de wensen van onze cliënten. Sinds de opening beschikt uitvaarthuis De Lelie over een ceremonieruimte, opbaarkamer en een volledig ingerichte verzorgingsruimte waar het mogelijk is om samen met u zorg te dragen voor het wassen en kleden van uw dierbare.

In 2020 trof ons allemaal de meest uitdagende crisis op gezondheidsgebied. Er moest in zeer korte tijd besloten worden hoe we zowel onszelf als de mensen die van onze diensten gebruik maakten konden beschermen. We zullen niet zeggen dat we altijd de beste oplossing voor handen hadden. Samen met de families die van onze diensten gebruik maakten hebben we veel oplossingen bedacht om afscheid nemen toch waardig mogelijk te maken. Wat ontbreekt is het persoonlijke contact, daar is nu éénmaal geen oplossing voor te bedenken. Maar een hand op het hart, een knikje of buiging, iedereen heeft zijn of haar eigen manier ontwikkeld.

Het is wel jammer en soms ook vervelend dat afscheid nemen in aangepaste vorm moet. Geen volle ceremonieruimte met mensen die het ondanks een gemis toch ook samen gezellig maken. Geen ondersteunende knuffel of hand. Keuzes maken over welke mensen niet mogen ontbreken binnen het maximale aantal personen. Gaandeweg hebben we ook veel bedacht om afscheid nemen toch waardig en mogelijk te maken. Wij zeggen: “Bedenk dat ondanks de beperkingen ook heel veel wel mogelijk is.”.

De belangrijkste maatregel in het uitvaarthuis is afstand houden en het dragen van een mondkapje. Dat betekent ook dat we een scheiding aanbrengen tussen de nabestaanden en hun gasten. Dat doen we doormiddel van een scheidingslint. U kunt een kort praatje maken met de nabestaanden en hun groeten, maar de afstand blijft zo gewaarborgd.

Op het moment kunnen we aan uw gasten geen catering aanbieden, maar in de normale situatie beschikken we over een geheel ingerichte bar zodat u uw gasten goed kunt ontvangen. Koffie, thee, frisdrank en een hapje zijn dan allemaal mogelijk. Tot het moment waarop we weer catering kunnen aanbieden passen we maatwerk toe. Afhankelijk van uw keuzes en wensen bieden we u als naaste familie natuurlijk een kopje koffie of thee aan, alleen maken we op dit moment gebruik van zelfbediening. Net even anders, maar niet minder waardevol.

Ons uitvaarthuis beschikt over een professionele verzorgingsruimte waar we normaal gesproken vaak samen met u als nabestaanden uw dierbare verzorgen en aankleden. Door de huidige maatregelen is dit tijdelijk niet mogelijk omdat de afstandsregels niet kunnen worden nageleefd. We verwachten dat dit spoedig weer mogelijk zal zijn. In onze verzorgingsruimte zijn we volledig ingericht op alle voorkomende taken rondom de laatste zorg. Helaas komt het natuurlijk voor dat iemand door een tragisch ongeval overlijdt, of dat het lichaam na overlijden in slechte conditie is. Wij hebben de expertise in huis om ook in die situaties het allerbeste naar voren te halen zodat afscheid nemen mogelijk is. Denk hierbij om camouflage, reconstructie of tijdelijke balseming (thanatopraxie).

Natuurlijk is het geen enkel probleem indien u een keer een korte rondleiding wenst door ons uitvaarthuis. Neemt u hiervoor contact met ons op.